Naučná stezka Kobzáňův chodník - Zlínsko a okolí (26.7.2011)

26.07.2011 17:47

Naučná stezka Kobzáňův chodník - Zlínsko a okolí

Náročnost: nejnižší

Délka: 4,5 km (5 zastavení)

Trasa: Liptál, obecní úřad – Švehlova hájenka – rozhledna Vartovna 

Tato NS je věnována jednomu z nejvýznamnějších valašských výtvarníků a spisovatelů Janu Kobzáňovi. Tento liptálský rodák (mj. autor slavného loga firmy Baťa) byl prakticky u všeho významného, co se v obci událo: pomáhal zakládat folklorní soubor Lipta i stejnojmenné výrobní družstvo, na jeho počest vznikly Liptálské slavnosti a aktivně se účastnil i partyzánského odboje za II. sv. války. Jedno ze zastavení také je u partyzánského srubu. Stezka představuje také zajímavosti liptálské přírody (přírodní památku Pivovařiska, štoly vzniklé těžbou brouskového kamene, pěnovcovou kupu nad obcí apod.).

 

Naše poznatky:

Zlín-Vizovice (směr Vsetín) – Jasenná – Sirákov

         Ikdyž je 3. den pošmourno, vydáváme se s „pampalínym“ na přírodovědnou výpravu promáčenou krajinou. Áďa má od včerejška nové svítivě žluté! gumáky za 50 Kč,- (podotýkám vel. 43!! – větší hňápu než táta) a obratem je musí otestovat. Sychravý den přece nemůže nás milovníky přírody znechutit, že!!

Původní cestu za jinou turistikou jsme (po shlédnutí 1. informační tabule v Jasenné) přehodnotili a přejeli asi o 1km dál 

3. naučné tabuli NS Kobzáňův chodník (cca 0, 5 km od hotelu Sirákov), kde jsme nechali auto.

Od hlavní komunikace a výpadovky na Vsetín, jsme se vydali směr Švehlova hájenka. Vlastně nevydali. První jsme se porochňali v místním potůčku a při hledání raků jsme otestovali kvalitu našich PVC holin. (viz foto)

 

Zelená turistická značka vedla dál přes 4. naučnou tabuli Zámecká obora kolem rybníčku, kde nám Koňa skokem do bažiny předvedla, že se vlastně vody nebojí…

 

Dále jsme pokračovali po blátivé lesní cestě k Partyzánskému srubu (uf, gumáky ta nejlepší volba!!)  a k 5. naučné tabuli Liptál v boji proti okupantům a kde naše černobílá zase chytla svůj amok a pobavila nás lovením a pohazováním šišek, hrabáním krtčích nor v mechu a hrou na honěnou sama ze sebou…ještě že je tak soběstačná.

 .....Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet a dost možná ještě dál....leží ROZHLEDNA VARTOVNA

6. tabule Pod Vartovnou byla zároveň křižovatkou dvou turistických značek (žluté ze Všeminy, zelené z Liptálu). Vzhledem k počasí (pošmourno se mezitím změnilo na mlhu hustou tak, že by se dala krájet…) jsme zvolili za cíl ROZHLEDNU VARTOVNU vzdálenou 0,5km. Ta nás mile překvapila hlavně svým moderním pojetím a možností na ni bezplatně vystoupat (výška 35m). Pocit to byl zvláštní, jelikož konstrukce rozhledny je bez stěn (otevřené výhledy) a točitým schodištěm jde vidět pod sebe (děravá nerez konstrukce), Áďa byl bez problémů nahoře, ale já se přiznám (jak začal mluvit u blbém pocitu) - zabalila jsem to těsně před horní plošinou a šla jsem to rozdýchávat dolů. To mám za ten včerejší horor Závrať, na který jsem do půlnoci tlemila, chacha… Výhledy tedy pro tentokrát hodnotit nemůžu. Po přečtení informací ze 7. tabule NS Vartovna a pořízení rozmazaných fotek, jsme se vydali zpět k autu.

Výlet hodnotíme na 1 s hvězdičkou!