PÁLAVA 2011 (16.-23.4.) - ATC Merkur Pasohlávky

22.05.2011 17:37

Pálava 2011 více foto ZDE

Přestože zde jezdíme pravidelně cca 10let, Pálavu a její okolí můžeme kdykoliv a v jakémkoliv množství. V tomto případě porušujeme naše nepsané pravidlo - nejezdit pořád na stejné místo.

19.4. (út)

– ubytování v ATC Merkur (u Pasohlávek), děti + Connie porochňáníčko u laguny, oběd

- TURISTIKA dle volby dětí spojená s prohlubováním znalostí o místní fauně a flóře (chacha) 

Naučná stezka Děvín v NPR (cca 15 km, celé odpoledne) – autem na rozcestí Klentnice, Perná (rozc.). Kvetoucí stromy lákaly množství zlatohlávků a chroustů, náš „Pampalíny“, vybavený éterem a síťkou, se pokoušel hlava nehlava rozšířit svou entomologickou sbírku. Výsledkem byly do krve rozedrané nohy + tričko od šípkových keřů a naražená žebra s 2 – 3 týdenní rekonvalescencí!!. Z rozcestí jsme se dali 2 km po modré tz Pod Martinkou. Pozorovali jsme nejen skalní zkameněliny, ale i hnízdící „asi poštolky“ pod skalními převisy. Cestou jsme nopatkali snad jediného turistu. Dále 1 km Nad Soutěskou po zelené tr 0,5 km Soutěska . Spojili jsme vlasně 2 trasy v jednu a nevydali se na rozcestníku Soutěska zpět po červené na Pernou, ale pokračovali dále 1,5 km po zelené tr Nad Schody 2 km Dívčí hrady (hrad ze 14 st. pobořen Švédy, dnes zřícenina) – 2,5 km po zelené tr Pavlov (roz. bus) – cca 3-5 km zpět do Klentnice (po cestě).

 

20.4. (st) CYKLOTURISTIKA

- NS Novomlýnské nádrže - děti po zimě provětraly své dvoukolové oře a v pohodičkovém celodenním výletu to byl v cíli jejich aktuální rekord 65 km (ATC Merkur Pasohlávky - Lednice).

Dopoledne jsme vyrazili z ATC Merkur po výpadovce na Mikulov a Rakousko kolem bývalého mušovského kostela na hráz střední Věstonické nádrže. Zde se s pauzama na pozorování rybářů, vodního ptactva a přírody pokračovalo přes Dolní Věstonice po hrázi Dolní (Novomlýnské) nádrže do Nových Mlýnů. Přestávka byla i u betonového kolosu vodní hráze, kde akorát přijížděly 2 školní výlety. Z NM jsme pokračovali příjemnou luční  i lesní krajinou do Bulhar a po pěkně značených cestách přes Nejdek až do Lednice.  Po zaslouženém rychloobědě (nechtělo se nám čekat v restauraci) na lavičce zámeckého parku jsme se pokochali další nádherou v jarně kvetoucí zahradě. Načerpali jsme síly u zmrzliny a vydali se zpět. U dostihové dráhy jsme poslali vzdušné pozdravy Conči, která vyspávala po turistickém včerejšku v bungalovu.  Zpáteční cestu jsme vzali po druhé straně hráze, takže v Nových Mlýnech jsme se dali po červené směr Šakvice. Cesta po 2. straně hráze Dolní nádrže (Šakvice směr Strachotín) byla fakt dobrodružná. Nejenom že vede přes děravé betonové bloky - tudíž šílený drncák (po 2 km jízdy po na tomto povrchu jsme měli "polámané zápěstí"). Do toho ..nevím, co to bylo za protivný hmyz. Ale nalítavali na nás houfy jepic či velkých komárů. A kdo zná pojem "veselý cyklista", ví o čem mluvím. Fuj tajks!! Bylo to příšerné! Sranda byla, že jsme nejenom nedýchali a neviděli, ale museli jsme jet jak o závod, jelikož cesta zpět už nešla. Po této zkušenosti nás dnes už nic nepřekvapilo a vážili jsme si všech dalších terénů. Závěr výletu kolem Střední nádrže byl už v poklidu. Nelča sice asi z posledních sil, ale nakonec v úplném cíli endorfíny zafungovaly. A oba s Áďou kroužili dál 1/2hod po parkovišti a zaokrouhlovali kilometry nahoru. Přece aby si dali svůj cyklo REKORD,né!!

21.4. (čt) TURISTIKA

- Pouzdřanská step -  včera večer dorazil i Peťa, takže dnes v komletní sestavě. Program jsme nechali na něm, tentokrát jsme chtěli vyzkoušet nějakou úplně novou trasu. Něco málo slyšel o přírodní rezervaci Pouzřanská step. Vyjeli jsme na pasblink bez turistické mapy a bližších informací do Iváně, přes Pouzdřany až do Popic. Neměli jsme ale štěstí na žádnou naučnou tabuli či turistický rozcestník. Proto jsme auto nechali v Popicích a udělali si asi hodinový výšlap po okolí. Do samotného jádra stepi jsme nespíš nedorazili, cesta kterou jsme se vydali nás vedla spíš holými polemi, ale vůbec to nevadilo. Děcka mohly pozorovat stádečko srnek, bojovné námluvy zajíců a společně příjemně porelaxovat. Více k Pouzdřanské stepi ZDE 

- Lednicko - Valtický areál - zbytek odpoledne jsme strávili v krásném prostědí LV areálu. Nádherné na tom bylo hlavně to, že ve všední den, bylo kolem pramálo turistů a jarní příroda je bezkonkurenční. Prostě idylka! Zaparkovali jsme přímo U tří Grácií a procházkově jsme přes Bohumilovu a Ladenskou alej dorazili ke kapli Sv. Huberta. Naše botaniky samozřejmě na 1. místě uchvátil místní rybníček plný vodního živočišstva. Pomazlili se se spoustou barevných skokanů, kuňek, rosniček a mě absolutně neznámých slizounů. Konča málem zašlápla prý jedovatého brouka (viz foto, majka obecná). Tato krtičká cca 2 km procházka po rovince nám trvala asi 2,5 hodiny a nebýt výhružek, že děckám ujedeme, nejspíš by u rybníka i nocovaly.