NS VIZOVICKÉ PRAMENY - Zlínsko a okolí (21.5.2011)

29.05.2011 07:59

 

Naučná stezka Vizovické prameny

 
Naučná stezka představuje na 7 zastaveních historické a přírodovědné zajímavosti Vizovic a okolí jižně od města. Je vhodná pro pěší i cyklisty a její délka je 14 km.
Naučná stezka upozorňuje na historické i současné zajímavosti Valašska ve Vizovicích a okolí.
 
Okruh začíná u vlakového nádraží a vede po modré turistické značce na Masarykovo náměstí, odtud pokračuje cestou po zelené turistické značce kolem bývalých lázní, Turistického pramene a pramene Chladná studna do sedla Barák pod rozhlednou na Doubravě (676 m n. m.). Dále na západ po modré značce na Spletený vrch (565 m n. m.), kde se stáčí k severu a přechází po červené turistické značce přes Janovu horu (496 m n. m.) k zámku ve Vizovicích a končí u Distillery Landu v areálu likérky R.Jelínka.
 
Na stezce se seznámíte s městem Vizovice, historií lázeňství s 12 sirnatými prameny, zámkem a historií výroby destilátů (Muzeum slivovice).
 
Takto popisují NS čeští turisti. Přidám pár svých poznatků.
1. sedmina trasy vede po asfaltce od náměstí k RS Revika. Kdo zná a má chuť, se nezapomene občerstvit na místí zahrádce či u bazénu. Zde je i 1. naučná tabule Turistický pramen. V úporném horku je tato část cesty nezáživná. Odtud se stezka vine už ve stínu po lesní cestě, která je sjízdná i na kole. Pro zdatnější cyklisty i pěší se slušnější cesta mění před 2. zastavením Chladná studna v trekovější kopcovitý terén. Na chvíli vykoukne v dohledu i rozhledna. Chladná studna - sedlo Barák - rozhledna Doubravka je taky stoupáníčko, ale při pěkném počasí to určitě stojí za to. Výstup na samotnou rozhlednu představuje široké výhledy do okolí. My s Nelčou jsme toto štěstí neměly. Počasí se v kopcích rapidně změnilo a přibližně v půlce 5hodinnové tůry to kolem nás začalo bouřit. Strach z blesků a adrenalinek nás nakopl ke svižnému tempu. Kopec na rozhlednu jsme vyfuněly jako o závod, rychle jsme udělaly 2 fotky a úprkem dolů. Od 4. naučné tabule sedlo Barák to asi měla být nejkrásnější část NS (                skály), ale jelikož byla Nelča jen v nátělníčku a bez pláštěnky, v tuhle chvíli na větší prozkoumávání okolí nebylo ani pomyšlení. Na Spletený vrch jsme dorazily s bouřkou v zádech, ale bez deště a s příjemně osvěženým vzduchem. Takto to pokračovalo i přes Janovu horu a nakonec jsme zjistily, že pršelo nejspíš všude kolem nás, jen na nás nespadla ani kapička.
Zakončení výletu bylo exceletní! a to v podobě vynikající čokolády v zámecké čokoládovně. I takto vypadá štěstí... Pro ty, kteří trek dobrovolně či nedobrovolně pojmou jako "úprk" s minimálním množstvím svačiny hodnotím okruh jako středně náročný.