ČESKÉ ŠVÝCARSKO (6.-16.8.)

28.08.2011 17:57

Dovolená České Švýcarsko

Kde: Šluknov, dřevěnka u císaře Karla

Kdy: 6.- 16.8.

Kdo: my + MrlinovoBurďáci

foto ZDE

Po doporučení a zkouknutí webových stránek se letos rodinná rada rozhodla pro dovolenou v Českém Švýcarsku. Našli jsme si krásnou dřevěnku ve Šluknově (nejsevernější město ČR), která předčila naše očekávání nejen ex(in)teriérem, ale i příznovou cenou. Áďa měl jako obvykle nabalené 2tašky navíc - zabrané jen krabičkami na hmyzáky. Nelča pak s hračičkami - littlest pet shop, bez kterých také neudělá ani ránu. Našemu tátovi nesměl chybět PC a já nenáročná jenom 4 tašky jídla, 2 brašny oblečení a obří výbavu pro Koňouse. S napěchovaným kufrem a 4mi koly na střeše, jsme bez úhony dorazili v podvečer (po chrtích dostizích) na místo našeho přechodného bydliště.

A protože nám naši chlapáci večer předem vymysleli program dne, nemusely jsme s Lenčou v tomto směru nic dělat…Paráda

 

1. Neděle (7.8., lehká turistika) – Vlčí hora – Verunčina studánka – rozhledna Vlčí hora – a zpět (viz turistický průvodce Českosaské Švýcarsko) Původní 2-3hod výšlap z Včí hory na Vlčí hrádek jsme kvůli dešti zkrouhli na menší cca 1hod procházku.

 

2. Pondělí  (cykloturistika, cca 40 km kopcovitá) – Šluknov – Mikulášovice – rozhledna TanečniceSebnitz (D) – Dolní Poustevna– Vilémov- Lipová – Šluknov. Jako na objednávku nám začalo pršet až po vyfuňení na rozhlednu. V čase oběda se půl hodinky pořádně vybouřilo a mohlo se pokračovat směr Německo. V Sebnitzu proběhl sladký dýchánek na zahrádce místního náměstí a vraceli jsme se přes krpálky směr Šluknov.

 

3. Úterý (turistika) – Doubice (řezby) - Pravčická bránaTichá soutěska  (plavba loďkou) Díky objížďce jsme v Doubicích narazili na zajímavé dřevořezby umístěné na ploše cca 1000 m2. Až na odřená Áďova kolena, kdy jimi brzdil na dětské lanovce, to bylo příjemné zpestření dnešního výletu. Do Hřenska jsme tedy přijeli až v době oběda. Po doplnění energie jsme vyrazili k Pravčičké bráně. V začátku trasy jsme museli vytahovat pláštěnky a zataženo se s námi táhlo po většinu dne. Jelikož nám táta naplánoval i jízdu po řece Kamenici (Tichá a Divoká soutězka), dnešní výšlap mi spíš připadal jako závody rychlochodců. Pan Pribiliněc by z nás měl radost!!

 

4. Středa – volný den – navečer cyklovýlet po okolí Šluknova (já + Leňa) Po včerejších "pretěkách" si děti vydupaly volný den a já měla čas rodince uklohnit něco pořádného na zub. Koňa usoudila vylepšit majitelům zahradu krtčími norami a v nestřežené chvíli si nudou prokousala feesbee, chacháá. Odpoledne jsme si s Lenčou dokazovaly, že i ženské se bez problémů orientují v mapách...Nikde jsme nedojely...chachacháááá!

 

5. Čtvrtek (turistika) – Jetřichovické skály – Jetřichovice – zřícenina FalkenštejnNa Tokání – Úzké schody – zpět na Tokání – Purkartická silnice + les Rudolfův kámen –  Pohovka - Česká silnice – Šaunštejn Malá pravčická brána – zpět Pod Šaunštejnem – Vysoká Lípa. Na dnešku asi nejvíc zaujaly výstupy na loupeživé hrádky. Parádní byl Rudolfův kámen, kdy jsme museli kvůli bezpečí nechat Koňouse dole a malinko náročnější cca 10min výstup absolvovat bez ní. Naši horolezci to zvládli bez problémů a ještě to stihli zdokumentovat. Nádherným skalním městem, přes romantické výhledy jsme došli na 2. hrádek Šaunštejn, kde nás opět čekaly úzké skalní štěrbiny, žebříky, lávky a vyhlídky. Dnešní super výlet jsme zakončili Malou pravčickou bránou a teplou polívkou u Lopežáků ve Vysoké Lípě.

 

6. tek (cykloturistika, cca 35km ještě víc kopečků než 1.) - Jiřetín pod Jedlovou - zřícenina Tolštejn - Pod Jedlovou (železnič. st.) - kolem Malé a Velké Tisové - Studený - Chřibská - Jedlovská cesta - Jiřetín. Pěkný slunečný den začal dlouhým výjezdem na zříceninu Tolštejn. Po prohlídce jsme dobili baterky zmrzlinou a pokračovali příjemnou lesní cestou kolem Tisové - pohraniční oblastí posetou vojenskými bunkry. Děti chtěly kvůli pavoukům prosmejčit snad všechny, což jsme zavčas utli. Lesní asfaltovo-kamínková cesta se před Studeným změnila v opičí dráhu a úsek cca 2 km jsme museli s přestávkami přenášet. Náročný cyklovýlet jsme ukončili táhlým stoupáníčkem přes Chřibskou a po Jedlovské cestě zpět do Jiřetína.

 

7. Sobota (volný den, dospělí lehká turistika, L+M odjezd domů) - okolí Vlčího hrádku - ves Vlčí hora - údolí Panského potoka -Englerova studánka- Kamenný vrch - Vlčí hora

 

8. Neděle (turistika) - údolí Brtnického potoka - ves Brtníky- osada Kopec- údolí Brtnického potoka - kousek do Německa podél Černého potoka - zpět - údolí Křinice - Turistický most -údolí Vlčího potoka - Brtnický hrádek- Soví vyhlídka - bývalý zámeček Šternberk - Brtníky. Děti si vyzkoušely stát jednou nohou v Německu a druhou v Česku (rozkročmo přes hraniční potok), polozily po skalách, porochňaly se v potoce. Přestože: za 1) z Brtnického hrádku zbyly jen obvodové kameny a schody vytesané ve skále za 2) ze Soví vyhlídky díky stromům nebylo vidět nikam a za 3) Šternberk byl jen na fotce, byla dnešní prochajda moc bezva.

 

9. den Pondělí (výlet) - Liberec ZOO - Ještěd